Vi kjenner alle til den ubehagelige følelsen man får magen, når en uventet regning plutselig ramler ned i postkassen. For hva gjør man når den økonomiske hammer, hamrer hull i budsjettet? Heldigvis er det mulig å forberede seg på de uforutsette utgiftene, sånn at de ikke velter budsjettet.
Lag en økonomisk buffer
Mange lever på et stramt budsjett hver måned, hvor hver krone og øre er regnet på. Dette betyr at man har et sårbart budsjett, som ikke tåler uforutsette utgifter. Men dessverre så er uforutsette utgifter ikke til å unngå. Og helst, så banker de på døren når man minst venter det, og på det verst mulige tidspunkt. For at et uventet besøk, av en kreditor, ikke skal medføre en økonomisk krise, så er det en god ide at man er forberedt. En måte å være forberedt på, er ved å lage en økonomisk buffer.
Gå derfor igjennom alle utgifter og inntekter, for å se om det er muligheter for besparelser. Når man samler de minste bekkene sammen, så kan de over tid, bli til en større elv. Det kan selvfølgelig ta noe tid å få skapt en buffer, så i mellomtiden kan det være en trygghet å ha et kredittkort liggende.
For å få orden i finansene, og få skapt et større økonomisk råderom i fremtiden, så kan det være en ide at du kikker på økonomien din, med fremtidsbrillene på. Når det begynner å komme penger inn på bufferen, og du kanskje også kan begynne å spare opp, så kan det være at du skal overveie om en investering i aksjer var noe for deg. Her kan du lese mer om aksjer, og finne ut av om du skal investere i din egen fremtid.
Hvorfor skal jeg investere i aksjer?
Det korte svar på det spørsmålet, er at en investering i aksjer, er en av de beste måtene å få pengene sine til å vokse på. Selv om du godt kan få en avkastning på en kortsiktet investering, vil det for de fleste, gi best mening å investere med en langsiktet strategi. Ofte er det disse investeringene som blir mest vellykket, da de får lov til å stå og vokse over flere år.
Før du kaster det økonomiske overskuddet ditt inn på aksjemarkedet, så skal du overveie hvilke aksjer du ønsker å investere i. Her er en tommelfingerregel, at du skal investere i noe som du vet noe om, eller som du har lyst til å vite mer om i fremtiden.